Välkommen till Julens Kemikalender

I just den här kalendern handlar det om jultiden ur ett lite ovanligt perspektiv. Vi koncentrerar oss kring naturvetenskap, teknik, fysik och framför allt – julens kemi. Här kopplar vi ihop dessa ämnen med vinter och jultraditioner.

Det kommer att handla ganska mycket om mat. Köket är hemmets laboratorium och i köket görs många experiment, till vardag och till fest. Många av julens speciella rätter har kommit till för att tillverkning och förvaring av maten behövde ske på ett visst sätt för att maten inte skulle bli förstörd. Hur sparar man maten länge, om man inte har någon frys till exempel?

I några av luckorna handlar det om frost och kyla, ljus och värme. Du får många tips på roliga undersökningar och experiment som du kan göra tillsammans med någon eller på egen hand.

God jul!

Vattenhallen
Innovatum
Framtidsmuseet
Tekniska museet
Umevatoriet
Fenomenmagasinet

Vi vill rikta
varma tack till:


Akzo Nobel

AstraZeneca

Cementa AB

Plast- & Kemiföretagen


<<< Tillbaka till kalendern   |   Medverkande